Świadome żywienie

Przykładamy dużą wagę do zdrowej kuchni dostosowanej do potrzeb i rozwoju dzieci. Oferujemy dowolną dietę do wyboru.

Serwujemy zdrowe, smaczne jedzenie przygotowywane przez catering według kilku zasad :

  • Ograniczenie do minimum soli, zastępując ją naturalnymi przyprawami jak kminek, majeranek, tymianek i inne zioła (żadnych zmieszanych przypraw).
  • Nie używanie cukru. Wysoki poziom cukru w diecie często łączy się z podwyższoną aktywnością, większymi trudnościami w opanowaniu emocji, również z trudnościami z zasypianiem. Niekiedy cukier zamieniany jest na melasę, miód, stewię lub bardzo rzadko, na cukier trzcinowy.
  • nie używanie żadnych wzmacniaczy smaków oraz produktów wysoko przetworzonych.
  • nie korzystanie z półproduktów, samodzielne przygotowanie przetworów jak powidła, duszone jabłka, czy przeciery pomidorowe, pasty, hummus, pasztety, pieczyste mięsa, pierogi, kluski, ciasta, ciasteczka itp.
  • stosowanie zróżnicowanych jadłospisów, nadzorowanych osobą dietetyka, specjalistą w dziedzinie zdrowego żywienia najmłodszych dzieci.
  • dbanie o urozmaicenie kolorów i struktur posiłków w danym dniu
  • nie posługiwanie się gotowymi szablonami menu mając na celu jak największą atrakcyjność posiłków dla dzieci, a tym samym pozbycie się niechęci do niektórych potraw.